بازگشت به خانه  |   فهرست مقالات سايت   |    فهرست نام نويسندگان

چهار شنبه 11 آذر 1388 ـ  2 دسامبر 2009

 

بيش از دو جلسه ملاقات قبل از ازدواج ممکن است منجر به عاشقی شود!

گفتگو با حجت الاسلام نبی الله فضل علی، نمايندهء ولی فقيه

در مورد «مراکز همسريابی در دانشگاه ها»


ايلنا ـ حجت‌الاسلام نبي‌الله فضل‌علي، نماينده ولي‌فقيه در دانشگاه خواجه‌نصير‌الدين طوسي، در رابطه با چگونگي راه‌اندازي «مراكز همسريابي در دانشگاه‌ها»، با خبرنگار ايلنا گفت‌وگوئی کرده که در زير می خوانيد.

 

- ممکن است از سابقهء کار بگوئيد؟

- من ‌از سال 79 كه وارد دانشگاه ‌ها شدم، به اين نتيجه رسيدم كه دانشجويان در زمينهء ازدواج و همسريابي مشكلات فراواني دارند. بنابراين، با وجود اينكه هيچ‌گونه تجربه‌اي در زمينهء مشاورهء ازدواج نداشتم، تصميم گرفتم به اين جوانان كمك كنم. من كار خود را از دانشگاه علوم پزشكي لرستان آغاز كردم. در اين دانشگاه هنوز‌ تجربه‌هاي لازم را به دست نياورده بودم و به صورت جسته و گريخته كار مي‌كردم. و حدود شش سال نيز در رابطه با همسريابي در دانشگاه علم و صنعت فعاليت داشتم. زماني كه وارد دانشگاه علم و صنعت شدم، سعي كردم با پختگي و تجربهء بيشتري كار را ادامه دهم و به اين نتيجه رسيدم كه با كارهاي جسته و گريخته نمي ‌توانم جوابگوي دانشجويان مراجعه‌ كننده باشم. به همين دليل به اين نتيجه رسيدم كه بايد با نظم و انسجام بيشتري وارد عمل شوم. بنابراين دو «زونكن» (منظور جلد های پرونده ای برای نگاهداری اوراق است) تهيه كردم و فرم هاي اطلاعات مربوط به دختران و پسران را در دو زونكن جداگانه قرار دادم و به اين ترتيب فعاليت سيستماتيك من براي همسريابي آغاز شد.
 

- چه نيازي ديديد كه اين مركز همسريابي را در دانشگاه‌ها راه‌اندازي كنيد؟

- آن چيزي كه انگيزه ما براي راه‌اندازي مراكز همسريابي در دانشگاه‌ها شد، نياز و تقاضاي دانشجويان بود. ‌مراجعات پسرها به مركزي كه راه‌ اندازي كرده بودم، بسيار خوب بود اما دختران خود به صورت انگشت ‌شمار مراجعه مي‌كردند و معمولاً تقاضاي ازدواج براي دختران از طرف پدر، مادر، خواهر و برادر و به خصوص توسط دوستان آنها انجام مي‌شد. مراجعات هر روز افزايش مي‌يافت، تا جايي كه ما به اين نتيجه رسيديم كه ديگر جوابگوي مراجعات نيستيم، چون فقط دانشجويان دانشگاه علم و صنعت نبودند كه براي ازدواج به من مراجعه مي‌كردند بلكه از دانشگاه‌ هاي صنعتي شريف، خواجه‌نصير، تهران و الزهرا نيز مراجعات فراواني داشتيم. بنابراين وقت بيشتري به اين قضيه اختصاص يافت... بعد از اينكه از دانشگاه علم و صنعت به دانشگاه خواجه ‌نصير منتقل شدم، بيشتر از گذشته در زمينهء همسريابي براي جوانان فعاليت مي‌كنم و مشاوره‌ هاي فراواني براي ازدواج دارم و معمولا 90 درصد مشاوره ‌هايي كه مي‌دهم به ازدواج ختم مي‌شود.

 

- آشنائی ها چگونه انجام می شود؟
- از اتاق‌هايي كه در مركز مشاوره دارم براي ملاقات و معارفه وگفت‌وگوي دانشجويان دختر و پسر استفاده مي‌كنيم و در روز چيزي حدود دو تا سه ساعت از وقت اداري را صرف همسريابي براي دانشجويان مي‌كنم. روند كار چنين است كه ما با توجه به اسامي كه از دخترها و پسرهاي مراجعه ‌كننده داريم، اول به سراغ زونكن‌ پسرها مي‌رويم و با توجه به سن، شهر، تعداد اعضاي خانواده و وضعيت اقتصادي و همچنين قد و قيافه و اطلاعات موجود در فرم پسر، به سراغ زونكن‌ دخترها مي‌رويم و دختراني را كه بيشترين سنخيت با اين پسر را داشته باشند، پيدا مي‌كنيم. به دليل مراجعات فراوان و سهولت در يافتن اطلاعات مربوط به دختران و پسران جديداً ما كار را كامپيوتري كرده‌ايم و براي يافتن دختران متناسب با پسرها، از بين اسامي دختران جست ‌و‌ جو مي‌ كنيم و كامپيوتر زود اطلاعات دختران مناسب را به ما خبر مي‌دهد.

- معيارهای انتخاب چيست؟

- ما در انتخاب‌هايي كه انجام مي‌دهيم، سعي‌مان اين است كه حتماً دختر و پسر همشهري باشند، قد و قيافه‌‌هايشان از نظر كوتاهي و بلندي و زيبايي با هم هماهنگ باشد و بر اين باور هستيم كه تفاوت قد بين دختر و پسر نبايد بيش از 25 سانتي‌متر باشد.
 

- اين استاندارد قد را از كجا آورده‌ايد؟

- به صورت عرفي و تجربي به اين نتيجه رسيده‌ايم كه تا 25 سانتي‌متر تفاوت در قد دختر و پسر ايراد نمي‌گيرند اما اگر بيش از اين باشد هم دختر حرف دارد و هم پسر. ما در انتخاب‌هايمان سعي مي‌كنيم به گونه‌اي عمل كنيم كه درصد خطا كم باشد و درصد وصل و اتصال بالا باشد.

- چگونه انتخاب می کنيد؟

- با توجه به شرايط هر پسر، به سراغ زونكن دخترها مي‌رويم و تا سه دختر با اولويت اول، دوم و سوم براي هر پسر در نظر مي‌گيريم. اولين دختر را به پسر معرفي مي‌كنيم، به اين گونه كه به پسر زنگ مي‌زنيم و اطلاعات دختر را از روي فرم برايش مي‌خوانيم. اگر پسر از مشخصات دختر خوش‌اش آمد با دختر تماس مي‌گيريم و مي‌گوييم كه پسري خواستگار شما است و اطلاعات موجود در فرم پسر را براي دختر مي‌خوانيم، اگر او نيز از مشخصات راضي بود يك قرار ملاقات درمركز مشاوره براي آنها ترتيب مي‌دهيم.
 

- در کجا؟

- ‌بعد از مراجعه دختر و پسر به مركز مشاوره آنها را به يك اتاق جداگانه مي‌فرستيم، من هم همراه آنها به داخل اتاق مي‌روم و به آنها مي‌گويم كه حدود دو ساعت كمتر و يا بيشتر وقت دارند كه با هم صحبت كنند و سئوالاتي را كه دارند از هم بپرسند. اگر بعد از پايان اين جلسه راضي بودند، معمولاً تمايل براي برقراري جلسه دوم نيز وجود دارد كه ما جلسه ديگري نيز براي آشنايي بيشتر اين دختر و پسر ترتيب مي‌دهيم. جلسه دوم هم كه انجام شد اگر يكديگر را پسنديدند، به آنها مي‌گوييم ديگر بايد از طريق خانواده‌ها وارد عمل شويد.

- چرا ملاقات ها به دو تا محدود است؟

-  ما بيش از دو جلسه اجازه نمي‌دهيم كه دختر و پسر تنها با هم حرف بزنند چون ممكن است عاشق هم بشوند و بعد خانواده‌ها راضي نشوند و مشكل ايجاد شود. هر چند كه از همان ابتدا هم به دختر و هم به پسر كه در مركز ثبت ‌نام مي‌كنند گفته‌ايم بايد به خانواده‌ خود اطلاع دهند كه براي همسريابي در اين مركز اقدام كرده‌‌اند و با خانواده‌ها هماهنگ باشند.

 

- در اولين مراجعه چه تحقيقاتی می کنيد؟

- وقتي دختر و پسري به مركز مراجعه مي‌كنند براي اينكه مجدداً مشكلي پيش نيايد از آنها سئوال مي‌كنيم كه آيا كسي در بين فاميل و آشنايان، همسايگان نيست كه با آنها ازدواج كنيد و آنها معمولا مي‌گويند كسي نبوده كه به اين مركز مراجعه كرده‌ايم.

 

- پس ملاقات سومی در کار نيست؟
- بعد از معارفه نوبت به مراسم خواستگاري مي‌رسد از آنجايي كه بسياري از دانشجويان به خصوص دانشجويان پسر شهرستاني هستند ممكن است تا زماني كه خانواده‌شان از شهرستان به تهران بيايند زماني طول بكشد در اين مدت لازم باشد كه پسر به خانه دختر برود در اين صورت با اجازه خانواده پسر، همراه او به خانه دختر مي‌رويم و من بزرگتر پسر مي‌شوم و اين باعث مي‌شود كه در خانه دختر تحويل‌اش بگيرند و اگر خانواده دختر ابهام و سئوالي در رابطه با پسر داشته باشند، پاسخ مي‌دهيم يا مشكل حل شود.

- بعد از عقد هم با شما تماس دارند؟
- بعد از جاري شدن صيغه عقد نيز ما به پسر و دختر مي‌گوييم يك جلسه پيش ما بيايند تا با اين دو جوان صفر كيلومتر كه تازه وارد زندگي خانوادگي شده‌اند صحبت كنيم. ما همانگونه كه پيش از معارفه ما فاكتورهايي مانند اخلاق و خدامحوري و تناسب سني، قد و قيافه، مدرك تحصيلي و تناسب اقتصادي، فرهنگي و خانوادگي را در نظر مي‌گيريم بعد از عقد نيز بر خود لازم مي‌دانيم كه در يك جلسه معارفه راه‌هاي زندگي بهتر را نيز به آنها بياموزيم. ما بعد از عقد ما به آنها متذكر مي‌شويم كه دورهء نامزدي زمان اصلاح است چون در زمان نامزدي كه دوران عشق و گل و بلبل است و فقط خوبي‌ها ديده مي‌شود، دختر و پسر هوشيار مي‌تواند با دقت نظر طرف مقابل را بسازد. در دورهء نامزدي، طرفين با اخلاق و روحيات هم آشنا مي‌شوند و ممكن است مواردي را از هم ببينند كه خوشايند هم نباشد. در اين زمان بايد با درايت و لحن نيكو به طرف مقابل ايراد و اشكالات را تذكر داد كه براي اين تذكرات چهار راه وجود دارد: يكي زبان شفاف و رك، ديگري رمز و راز و كنايه و اشاره، سومي زبان نوشتاري و كتابت، و آخري زبان واسطه‌. ما اين راه‌ها را به دانشجويان جوان تازه ازدواج كرده مي‌آموزيم تا در زندگي مشترك خود با مشكل مواجه نشوند.

- از مراجعات صورت گرفته معمولا ميزان ازدواج‌هاي انجام شده چقدر است؟

- هر روز مراجعاتي به مركز مشاوره براي ازدواج داريم و حدوداً مي‌توان گفت از هر شش يا هفت ملاقاتي كه انجام مي‌شود، يك ملاقات به ازدواج منتهي مي‌شود. البته مواردي نيز داريم كه به يك پسر، 10 دختر هم معرفي كرده‌ايم و پسر سخت‌گير است و نپسنديده است. حدوداً هفته‌اي يك ازدواج توسط اين مركز انجام مي‌شود. البته اين بسته به فصول مختلف متفاوت است، مثلا در تابستان كه دانشگاه‌ها تعطيل كرد ميزان ازدواج‌هاي دانشجويان تا حدودي كاهش مي‌يابد.

- چند پرونده در مركز همسريابي وجود دارد؟

 ‌د- دخترها حدود 250 پرونده و پسرها در حدود 200 پرونده دارند كه دليل بيشتر بودن تعداد دختران اين است كه تعداد دختران دم‌بخت و در سن ازدواج بيشتر از پسرها است و ديگري اينكه دخترها با وجود اينكه مراجعه مستقيم به مركز كمتر دارند، اما دوستانشان دغدغهء ازدواج كردن آنها را دارند و هر كدام كه مراجعه مي‌كنند چهار تا پنج دختر را براي ازدواج معرفي مي‌كنند.ه

 

- فكر نمي‌كنيد علت مراجعه بيشتر دخترها اين باشد، كه اين دخترها حق انتخاب براي خود قائل نيستند و فكر مي‌كنند كه بايد انتخاب شوند؟

- نه، چنين نيست. ما حتي در دانشگاه خواجه ‌نصير و هم دانشگاه علم و صنعت مواردي را داشته‌ايم كه دختر با صراحت نزد ما آمده و گفته كه من فلان پسر را دوست دارم، اما نمي‌دانم چه كار كنم؛ و من به او گفته‌ام به روي خود نياورد من سعي مي‌كنم جلو بروم و قضيه را از جانب خودم مطرح كنم كه در برخي از موارد توانسته‌ايم به دخترها براي ازدواج با شخص مورد نظر خود كمك كنيم.

 

- آيا فقط به دانشجويان براي همسريابي كمك مي‌كنيد يا بقيه افراد نيز مي‌توانند به اين مراكز مراجعه كنند؟

-  بالاي 80 درصدفعاليت‌ها مربوط به دانشجويان است اما 20 درصد بقيه مربوط به كساني است كه دانشجو نيستند و از بيرون دانشگاه به ما مراجعه مي‌كنند.

- دخترها و پسرهايي كه به مركز مراجعه مي‌كنند، معمولا چه اولويتي براي ازدواج دارند؟

- بعد از ايمان و اخلاق كه جزو شروط اصلي است، اولويت اول پسرها، چهره و قد و قيافه دختر است. آنها انتظار دارند كه چهرهء دختر دل‌نشين باشد البته نبايد به دنبال زيباترين باشد.
اگر پسري قدري بلند پرواز باشد، به او تلنگر مي‌زنيم و مي‌گوييم كه به دنبال زيباترين نباشد، چون زيباترين دردسر دارد، عوارض دارد، دزد دارد و با اين تعبيرات سعي مي‌كنيم پسر را سر جاي خودش بنشانيم، البته به او يادآور مي‌شويم كه زيبايي مال دو روز اول است و بعد از يك زماني ديگر بي ‌معنا مي‌شود و بهتر است به دنبال زيبايي سيرت باشد نه صورت. دختران خيلي مسئلهء زيبايي پسر برايشان اولويت ندارد هر چند كه مي‌توانم بگويم نسبت به ده سال گذشته اين موضوع براي دختران هم جدي شده است اما جزو اولويت اول آنها نيست.

- اولويت اول دختران چيست؟
- دخترها معمولا روي مسائل اقتصادي زوم مي‌كنند و معمولاً دختر مي‌گويد كه انتظار دارد پسر شغل و درآمد خوبي داشته باشد تا بتواند آرزوهايش كه مربوط به داشتن جواهر و لباس شيك و تشريفات داخل زندگي است برآورده كند.

 

- چگونه دانشجويان را از وجود مركز همسريابي در دانشگاه مطلع كرده‌ايد در حالي كه مركز شما تابلو ندارد؟

- ما تابلو نزده‌ايم و نخواهيم زد تا دانشجويان با مراجعه به مركز ما مشكلي نداشته باشند و بتوانند راحت به ما مراجعه كنند؛ چون اگر تابلو بزنيم دخترها به خاطر حرف ديگران به اين مركز مراجعه نمي‌كنند. ‌تبليغات ما به صورت سينه ‌به ‌سينه و زبان به زبان است. البته من در سركشي ‌هايي كه در دانشكده‌ها دارم در جمع ‌هاي عمومي و خصوصي صحبت وجود چنين مركزي را به ميان مي‌آورم. بهر حال، مراجعات ما بسيار زياد است و اين نشان مي‌دهد كه دانشجويان مطلع هستند. آنقدر مراجعات زياد شده كه من به تنهايي از عهدهء كار برنمي‌آيم و يك روحاني روزي حدود دو تا سه ساعت و يك كارمند نيز همين ميزان زمان صرف مي‌كند كه به من كمك كند. البته چند تا از خانم‌هاي دانشگاه، مثلاً مديركل آموزش دانشگاه خواجه‌نصير، نيز در اين خط ‌افتاده و كمك‌هاي خوبي به ما مي‌كند. چند اكيپ دانشجويي نيز در اين زمينه به ما كمك مي‌كنند. البته در دانشگاه علم و صنعت تقاضا‌ها بيشتر از اينجا است. در دانشگاه علم و صنعت تيم‌هايي وجود دارد كه من كپي از مطالب زونكن‌ها را در اختيار آنها قرار داده‌ام و آنها وظيفه دارند كه اطلاعات را با هم تطبيق بدهند، بعد از تطبيق من به افرادي كه براي هم مناسب تشخيص داده شده‌اند براي هماهنگي وقت ملاقات زنگ مي‌زنم.

- آيا همهء كساني كه به شما مراجعه مي‌كنند مذهبي هستند؟

- هشتاد درصد افراد مراجعه‌كننده كاملاً مذهبي هستند و مي‌خواهند همسر خود را از كانال يك روحاني پيدا كنند. البته با وجود اينكه ما با همهء افراد با روي باز برخورد مي‌كنيم و خود را فقط به بچه‌هاي مذهبي محصور نكرده‌ايم اما باز هم عمدتا افراد مذهبي به ما مراجعه مي‌كنند. ‌مذهبي بودن پسرها كه از سر و وضعيت آنها مشخص است و از نوع حرف‌هايي كه مي‌زنند. مذهبي بودن پسرها كه از سر و وضعيت آنها مشخص است و دختر با ايمان مي‌خواهند. دخترها نيز معمولاً چادري و يا مانتويي پوشيده هستند كه مراجعه مي‌كنند. بيست درصد هم افرادي به من مراجعه مي‌كنند كه به ذهن هيچ‌كس خطور نمي‌كند پيش يك روحاني بيايند. ريخت و قيافه‌شان نشان مي‌دهد كه از لحاظ مذهبي كم‌رنگ يا بي‌رنگ هستند و با وجود اينكه مي‌گويند نماز مي‌خوانند گاهي مشخص مي‌شود كه كاهلي‌هايي هم در نماز خواندن دارند. دخترهايي پيش من مي‌آيند كه سر و صورت خود را به گونه‌اي درست كرده‌اند و ابرو را كم و زياد كرده‌اند كه بايد از آنها بپرسم كه تو دختري يا ازدواج كرده اي؟ در معرفي كردن اين دخترها براي ازدواج نيز سعي مي‌كنم آنها را به اشخاصي كه با آنها تا حدودي هماهنگ باشند اقدام كنم چون در فرمي كه دانشجويان مراجعه‌كننده پر مي‌كنند، ميزان اعتقادات مذهبي آنها نيز سنجيده مي‌شود.

 

- آيا هيچ كدام از ازدواج‌هاي مركز همسريابي شما به طلاق منجر شده است يا خير؟

- من پيگير بوده‌ام و تاكنون هيچ يك از ازدواج‌ها به طلاق نرسيده است چون ما دقت نظر لازم را در هنگام انتخاب انجام مي‌دهيم، فقط يكي دو مورد اختلاف پيش آمده بود كه حل شد.

- در هنگام ارائهء خدمات مشاوره پيش از ازدواج آيا دختران را از حقوق قانوني خود مطلع مي‌كنيد و آنها را با شروط ضمن عقد آشنا مي‌كنيد؟

- ما محضردار نيستيم. بنابراين دليلي ندارد در اين رابطه صحبت كنيم، اما در رابطه با اينكه مهريه بايد پايين باشد و عواقب مهريه‌هاي بالا با آنها صحبت مي‌كنيم و مي‌گوييم مهريه 100 عدد سكه مناسب است. ما جوانان را از جهزيه‌ هاي سنگين و تشريفاتي و تجملاتي كه در زندگي باعث خوشبختي نمي‌شود منع مي‌كنيم و همچنين از دخترها مي‌خواهيم كه تقاضاي مراسم تشريفاتي نداشته باشند و هزينه ‌هاي سنگين را به پسر تحميل نكنند.

 

- اما مهريه‌هاي بالا معمولاً به خاطر اين است كه زن اهرم فشاري داشته باشد تا بتواند نواقص قانون كشور را كه به نفع زنان نيست جبران كند و زنان بتوانند براي به دست آوردن كمترين حقوق خود از آن استفاده كنند...

- البته ما به دخترها و پسرها مي‌گوييم كه به افراط و تفريط نيفتند و از آنها دعوت مي‌كنيم كه طبق عرف جامعه نه نگاه افراد بالاشهري نسبت به برطرف كردن انتظارات وارد عمل شوند.

 

- آيا برای خدمات خود وجهی هم درياغت می کنيد؟

- خير، ما در ازاء ارائه خدمات همسريابي هيچ‌گونه وجهي از دانشجويان دريافت نمي‌كنيم با وجود اينكه مي‌دانيم موسساتي در بيرون دانشگاه وجود دارند كه هزينه‌هاي هنگفتي براي همسريابي دريافت مي‌كنند.

 

https://newsecul.ipower.com/

بازگشت به خانه

 

محل اظهار نظر شما:

شما با اين آدرس ها می توانيد با ما تماس گرفته

و اظهار نظرها و مطالب خود را ارسال داريد:

admin@newsecularism.com

newsecularism@gmail.com